16. The Palazzo Chiericati archaeological site

A lot of important data regarding the topographic and urban context between the Roman era and the Middle Ages was discovered in the course of recent (2010-2011) archaeological investigations conducted by the Veneto Regional Board for Archaeological Heritage in the Palazzo Chiericati courtyard.
A powerful wall structure was discovered in a rich context of urban stratification and geomorphology charac-terised by a natural slope facing a secondary bed of the Astico/Bacchiglione river system. It consists of a wall aligned along the north-south axis composed of a central portion and three massive buttresses that used to be part of the old Medieval wall. The foundation is made of a dense series of wooden poles inserted vertically in the marshy ground near the river’s edge. These are on top of land reclaimed by ancient Romans with amphorae laid horizontally and filled with fragments of brick, ceramics, mosaic tiles and marbles, dating from the second half of the 1st century BC to the first half of the 1st century AD. This layout served to protect a large internal space from humidity. The space was enclosed by a buttressed wall, and was perhaps a storage room for quality supplies and foodstuffs, considering the attention given to water drainage testified to by a system of channels restored several times as well as the proximity to the ancient waterway.

View of the excavation area from the east (Archive of the Veneto Regional Board for Archeological Heritage)

View of the excavation area from the east (Archive of the Veneto Regional Board for Archeological Heritage)

Reclaimed land with Roman amphorae and foundations of the medieval wall (Archive of the Veneto Regional Board for Archeological Heritage)

Reclaimed land with Roman amphorae and foundations of the medieval wall (Archive of the Veneto Regional Board for Archeological Heritage)